протеинова диета

Диета, която е с високо съдържание на протеини, насърчава яденето на повече протеин и по-малко въглехидрати и мазнини, за да се забърза процесът на  загуба на тегло, да се подобри и повиши енергията и да се подобри активният живот на всеки човек.

Протеинът е основно хранително вещество, което е важно за нашето здраве. Той е отговорен за редица важни функции в тялото, включително хормони, ензими и възстановяване и поддръжка на клетките.

високопротеинови храни
високопротеинови храни

В края на 70-те години на миналия век, диета, която е с високо съдържание на протеини, стана популярна със Скарсдейл, която препоръчва диета от 43% протеин, 22,5% мазнини и 34,5% въглехидрати. Съвременните диетични програми, които се фокусират върху висок прием на протеини, включват диетите на Аткинс, Саут Бийч и Дюкан.

Някои изследвания показват, че диетата с високо съдържание на протеини може да помогне на жените с наднормено тегло и затлъстяване да загубят част от телесните мазнини, като същевременно запазят чиста мускулна маса и подобрят своето здраве. Диетите, които са с високо съдържание на протеини, помагат за намаляване на глада, увеличаване на ситостта, ускоряване на метаболизма и запазване на мускулната маса. Въпреки това, когато става въпрос за диети, един размер не пасва на всички и това, което работи за един човек, може да не работи за друг и има вероятността да не е подходяща за неговото здраве.

протеини
протеини

Част от храните, които се препоръчителни за консумация са:

  • Постни протеини, като постно месо, морски дарове, боб, соя, нискомаслени млечни продукти, яйца, ядки и семена
  • Плодове с нисък гликемичен индекс, като боровинки, ягоди и малини
  • Зеленчуци, включително зеленолистни, чушки, гъби и кръстоцветни зеленчуци
  • Цели зърна

Част от храните, които за забранени за консумация:

  • Рафинирани въглехидрати, като хляб, паста и бял ориз
  • Наситени мазнини и пържени храни
  • Добавена захар, включително бонбони и подсладени подправки

Всички тези изброени храни са полагането на основата за постигане на добри резултати и сваляне на килограми, но преди да се премине към тази диета, е добре всеки да се консултира със своя лекар.

Сподели

Коемнтирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top Call Now Button