балансирано меню

Храненето е нещо естествено при всеки човек. Преди време хората са имали изградени навици за начина си на хранене, но в наши дни това се променя. Днес водим забързан начин на живот, което ни отклонява от здравословната храна и ни подтиква да приемаме, не чак толкова полезни за организма вещества.

Често в живота ни се случва да хапваме на крак, защото нямаме време да седнем и да отделим повече време за закуска или обяд. Това обаче се отразява сериозно на организма и трябва да се предприемат мерки, колкото е възможно по-скоро. 

Балансирано хранене – не само режим, чрез който да свалим излишните килограми, да постигнем желаната цел и да се откажем след това, балансирано хранене е и начин на живот, който ни подсигурява нужното количество полезни витамини и минерали, както и макронутриенти (мазнини, въглехидрати и белтъчини).

Доброто балансирано хранене се базира на няколко принципа. В ежедневното меню трябва да присъстват храни, които съдържат в себе си необходимото количество хранителни вещества, за да функционират всички системи оптимално.

Освен това, в балансираното хранене е препоръчително да се спазва следното съотношение между приетите въглехидрати, белтъчини и мазнини, както следва – 50/30/20, защото това е полезно за нашето здраве.

Основни принципи на балансираното хранене също са и пиенето на достатъчно вода, да се ограничи приемът на много преработените храни и спазването на режим на храненията. Те трябва да са поне 3 основни плюс още толкова междинни като това ще осигури равномерен прием на хранителни вещества през целия ден.

Спазването на диета, която всички сме виждали и чували, не е оптимален вариант за сваляне на килограми или поддържане на нормално телесно тегло. Тя помагат в началото, когато се спазва, но няма как даден човек да е цял живот на диета. 

Балансираното хранене не е диета, а здраве. То е начин на живот, стига да можем да разберем смисъла от него – да се научим да се храним правилно, с правилната храна и да си набавяме необходимите за организма вещества. Успеем ли да се придържаме към този вид хранене, гарантираме на тялото и организма ни по-добра физическа форма, както и пълноценно здраве.

Коемнтирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top Call Now Button